This Article Was Live On: 3 Haziran 2012 Pazar At 04:40 And Till Now Have.
IP kameralar CCD ya da CMOS sensöründen sağladığı analog sinyali üzerlerindeki tümleşik DVS(Digital Video Server) ile işleyip sayısala çevirerek Ethernet bağlantı noktasından yayın yapabilen kameralardır. Yaygın olarak olarak geleneksel CCTV(Closed Circuit Television) sistemlerinde olduğu gibi güvenlik amaçlı gözetim ve video kaydı tutmak amacıyla kullanılırlar. Bununla birlikte sadece gözetim ya da personel takibi amacıyla da tercih edilmektedirler. IP kameralar ile alınan video kaydı, bir yazılım yardımıyla bilgisayar ortamında saklanabileceği gibi; Hybrid DVR(Digital Video Recorder) üzerinde veya NVR(Network Video Recorder) üzerinde de saklanabilir.
Endüstriyel kullanım için üretilen ve Gigabit(1000mbit/s) Ethernet bağlantı noktasına sahip türevleri de bulunmaktadır.
Tarihçe
İlk IP kamera Axis Communications tarafından 1996 yılında üretilmiştir. Gömülü Linux işletim sistemine sahip olan bu ilk IP kamera, http protokolünü ve RTSP(Real Time Streaming Protocol) protokolünü destekliyordu. Bu sayede eklenti desteği bulunan web tarayıcılar ile ya da RTSP protokolünü destekleyen 3. parti yazılımlar ile izlenebiliyordu.
Teknolojinin gelişimiyle birlikte çözünürlükleri de artan IP kameraların günümüzde 1, 2, 3, 5 ve hatta 11 megapiksel çözünürlüğe sahip çeşitleri bulunmaktadır.
Günümüzde en bilinen IP kamera üreticileri, Sony, Bosch, Axis, Acti, Panasonic ve JVC'dir.
Standartlar
IP kameralar da analog CCTV kameraların ve yayıncılık sektörünün standartları üzerinde çalışmaktadırlar; CIF(Common Intermediate Format), PAL, NTSC ve SECAM gibi. IP kameraların ayırt edici özelliklerini ise; desteklemekte olduğu network protokolleri, video işleme(sıkıştırma) özellikleri ve yönetim yazılımı tarafından kullanılan API olarak sıralanabilir.
Uzak İzleme Nitelikleri
IP kameraların, router veya ev/ofis kullanımına uygun modemler üzerinde kullanmakta olduğu port ya da portların açılması(yönlendirilmesi) ile Internet bağlantısı bulunan herhangi uzak bir noktadan izlenebilmesi ve yönetilebilmesi mümkündür.
Hiç yorum yok :
Speak Your Mind: